Debora Hardeman

 

Hoi! Ik ben Debora Hardeman.

Ik werd geboren in Groningen (1983) maar groeide op in Brazilië (1985-1995). Daar volgde ik de basisschool in het Portugees. Met mijn ouders aan tafel spraken we Nederlands, maar met mijn broer en zussen sprak ik liever Portugees want dat was makkelijker.

In 1995 kwam ik terug naar Nederland waar ik aan de middelbare school begon. Ik deed onder andere examen in Engels, Frans en Duits. Omdat Taal en Cultuur mijn bijzondere interesse hadden studeerde ik vervolgens in Nijmegen Cultuurpsychologie. Deze studie gaat over hoe een mens omgaat met verschillende culturen. Ik studeerde af in 2007 en ging aan de slag als Sociaal Cultureel Werker in Utrecht Zuilen en Ondiep.

Om mijn studie praktisch te kunnen toepassen deed ik in 2011 de cursus docent Nederlandse Taal voor Anderstaligen (NT2) bij Radboud in’to Languages. Vervolgens stichtte ik mijn eigen taalschool: Taalles Nijmegen. Ik begon met het geven van Portugese en Nederlandse lessen.

Tegenwoordig werk ik daarnaast ook als tolk Portugees. En ik geef interculturele coaching en trainingen. Ik coach expats en nieuwkomers om culturele verschillen te overbruggen, contact te leggen met Nederlanders en mee te doen in de Nederlandse samenleving. Voor meer informatie hierover ben je welkom op mijn website: www.cultuurpsycholoog.nl.