Debora Hardeman

Hoi! Ik ben Debora Hardeman.

Ik werd geboren in Groningen (1983) maar groeide op in Brazilië (1985-1995). Daar volgde ik de basisschool in het Portugees.

In 1995 kwam ik terug naar Nederland waar ik aan de middelbare school begon. Ik deed onder andere examen in Engels, Frans en Duits. Omdat Taal en Cultuur mijn bijzondere interesse hadden studeerde ik vervolgens in Nijmegen Cultuurpsychologie. Deze studie gaat over hoe een mens omgaat met verschillende culturen. Ik studeerde af in 2007.

Als welzijnswerker werkte ik 4 jaar in verschillende wijken in Utrecht. Vanuit verschillende projecten stimuleerde ik mensen hun talenten in te zetten voor de buurt en mee te doen in de samenleving. Toen werd het tijd voor iets anders. Iets wat dichter bij mezelf lag: taal.

Zo ontstond Taalles Nijmegen, waar ik les geef in Portugees en Nederlands. In 2012 ronde ik mijn opleiding docent Nederlandse Taal voor Anderstaligen (NT2) af aan de Radboud Universiteit.

Wat mij boeit in taal is hoe het menselijk contact mogelijk maakt. Als je de taal spreekt kun je met je buurman praten en de mensen om je heen begrijpen. Voor mij is dat essentieel in het leven. Graag help ik mijn cursisten daarin op weg en begeleid ik hen in het zich eigen maken van de taal. Naast taal geef ik mijn cursisten ook graag een stukje cultuur mee.